Fluwelensingel Gouda

Hoe een bestaande gevel aanpassen waardoor deze eenduidig wordt, in schaal toeneemt zonder dat de geschiedenis wordt vergeten?

De bestaande gevel aan de Fluwelensingel kenmerkt zich door aanpassingen in de tijd, waarbij de gevel een samenvoeging is geworden van kleinschalige details. Het bestaande gebouw is in feite een samensmelting van verschillende gebouwen, zonder dat dit nog helder is.

De aanpassing van Fluwelensingel 96 is een uitbreiding van het programma op de 2e bouwlaag. Daarnaast is het wenselijk om het bestaande gebouw te verduurzamen. Deze ingreep geeft ons de vrijheid om de gevel opnieuw op te bouwen, nieuw vorm te geven met als resultaat een helder eenduidig gebouw. Het verleden komt terug door deels gebruik te maken van de bestaande gevelindeling. De individualiteit van afzonderlijke gevels in de straat komt tot uiting in Fluwelensingel 96 door het gedeelte in beton met verticale geleding en het gedeelte in gevelstukwerk met de negen vensters samengehouden door de bronskleurige metalen gebogen gevel.